HTML

Pánikbetegség a behavioristák szemszögéből

2011.07.11. 10:52 - odium665

"Atkinson & Hilgard : Pszichológia" című könyvben egy gondolkodtató feladatot adtak az olvasóknak: A behaviorista klasszikus kondicionálás elméletével magyarázzuk meg a pánikrohamok kialakulását és alapjában a pánikbetegséget.

A pánikbetegség definíciója szerint a neurózisban szenvedőkre spontán tör rá a félelem, ami maga után vonja a fiziológiai értékek megváltozását, vagyis a pánikroham kialakulását.

 A beteg a klasszikus kondicionálás metódusával jár el, amikor kiszélesíti  betegségének tárgykörét.

A feltétlen inger(UCS) maga a félelem, vagy valamilyen más tényező , amely a pánikrohamok lezajlását indukálja, amely  a feltétlen biológiai válasz(UCR). Az alany  a feltétlen ingert önkéntelenül összekapcsolja egy másik, feltételes ingerrel(CS),  nevezetesen egy olyan ingerrel, amely kontiguitásban áll UCS-el, továbbá a beteg elméjében relevánsabb tényező a Rescorla által alátámasztott bejósolhatóság, vagyis hogy CS megbízhatóan jelzi  a pánikroham kialakulását. CS lehet például az, ami ismételten a pánikroham előtt van: Például az illető, akinek pánikrohamai többedszerre egy sötét utcában törnek rá, akkor már maga a sötét utca látványa kiváltja benne a feltételes választ(CR), noha CS egy semleges inger volt.A beteg felismerte az egybeeséseket(kontigenciákat),nevezetesen a sötét utca és a pánikroham tényét, és ezzel a sötét  utca(CS) meg szerezte UCS hatékonyságát, ami annyit jelent, hogy sine gua non  már önmagában is kiváltja  a (feltételes)választ. Hogy ha CS következetes bejóslója UCS-nek, akkor jelenléte "veszélyt", hiánya "biztonságot" reprezentál. HA nem megbízható, akkor a beteg folytonos szrorongást kell megéljen. Ezt jól mutatja Atkinson hétköznapi példája: az a gyermek, akinek az orvos azt mondja, hogy "most egy picit fájni fog", csaka  vészjelzés után szorong, viszont aza gyermek, akinek az orvos folyamatosan azt mondja, hogy " nem fog fájni"(közben pedig igen), folyamatosan szorong . Az illető továbbá, kiterjesztheti CS tárgykörét a generalizációs folyamattal, ugyanis Cs-re hasonlíto sok más inger is kiválthatja. Eddigi példával élve, az alanyunk kezdetben minden "sötét utcá"-ban félni fog, de ez kordában tartható a generalizáció ellenlábasával, a diszkriminációval: differenciális megerősítés révén, le szűkül a félelem tárgyköre, ugyanis ha CS-t sorozatosan nem követi UCS, akkor a kapcsolat kioltódik.

Megjegyzem: abszolút laikus vagyok,de jövőre felveszem fakultáció cíména pszichológiát.

A bejegyzés trackback címe:

https://odium665beke.blog.hu/api/trackback/id/tr773056883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása